28 martie 2024, 15:47

Brazilia, plan controversat care implică investitori din lumea întreagă pentru a proteja Amazonia

Brazilia are un plan controversat pentru a proteja Amazonia. Ce presupune planul? Guvernul brazilian a invitat investitori din toată lumea să adopte arii protejate în pădurea tropicală amazoniană pentru a stopa defrișările ilegale, potrivit AFP, citat de green-report.ro.

Mai precis, guvernul a ajuns la o înțelegere cu filiala locală a retailerului francez Carrefour, care va sponsoriza o parte din pădurea tropicală, conform Bloomberg.

Cum funcționează

Astfel, cei interesați vor dispune de posibilitatea de “a adopta” un întreg parc naţional. Poate fi vorba atât de persoane individuale, cât și de companii, care doresc să sponsorizeze spaţii din parcurile naturale aflate în regiunea amazoniană contra sumei de 50 de reali (10 euro) per hectar per an.

“Programul Adopt a Park va permite fiecăreia dintre aceste companii naționale și străine să aleagă una dintre cele 132 de unități de conservare din Amazon și să înceapă să le sprijine financiar, pentru monitorizare, prevenire și recuperare”, a declarat ministrul mediului Ricardo Salles într-o conferință de presă.

Prima companie

Până în prezent, compania franceză Carrefour a fost prima care şi-a declarat intenţia de a adopta rezervaţia naturală Extrativista do Lago do Cunia, situată în Rondonia, un stat federal din nordul Braziliei, şi care are o suprafaţă de 75.000 de hectare.

Alte cinci companii sunt în discuții cu guvernul pentru sponsorizări similare.

„Astăzi, guvernul investește doar 28 de milioane de reali pe an pentru a păstra toate zonele de conservare din Amazon”, a mai explicat Salles.

Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), responsabil cu monitorizarea pădurii tropicale, a anunțat că defrişările din regiunile amazoniene împădurite din Brazilia au atins anul trecut cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani.

Pădurea tropicală amazoniană este ameninţată şi în alte ţări. Printre acestea se numără Columbia, unde grupuri armate alungă rangerii din zonele protejate, după cum a atras atenţia anterior organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature.

Sursă foto: twenty20.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol