12 iulie 2024, 22:00

Barcelona: o cabană de izolare într-un parc natural, construită numai din lemn natural (FOTO)

În cadrul parcului natural Collserolei din Barcelona, Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia (IAAC) a construit prototipul cabinei de carantină „Voxel”, folosind numai lemn natural. Este o clădire ecologică avansată construită cu tehnici industrializate, ce poate fi folosită ca spațiu de izolare în timpul pandemiei COVID-19.

Produs de o echipă de studenți, profesioniști și experți în clădiri ecologice avansate și bio-orașe din cadrul IAAC, proiectul este conceput ca o cabină de carantină de 12 mp, pentru un singur ocupant. „Voxel” sau „Pixel Volumetric” are forma unei structuri din lemn laminat încrucișat din pin de Alep (pinus halepensis) care a fost măcinat, uscat, prelucrat și presat la fața locului de către Laboratoarele Valldaura. Toate lemnele utilizate în construcția cabinei au fost recoltate pe o rază mai mică de un kilometru de locul cabanei.

Proiectul cercetează transformarea ecologică a lemnului ca material structural, termic și constructiv, din gestionarea durabilă a pădurilor, datorită capacității sale de a stoca CO2 în clădiri. Pentru a furniza materiile prime ale proiectului, au fost recoltați 40 de pini, tăiați în plăci de 3 cm și stivuiți, pentru a se usca timp de trei luni. După ce a atins nivelul de umiditate adecvat, fiecare scândură a fost dusă în tâmplăria Laboratoarelor Valldaura, pentru a fi procesată în sute de lamele de pin. Fiecare lamelă a fost apoi codificată într-o secvență specifică, etichetată și presată în mai mult de 30 de panouri structurale, care au fost asamblate într-un cub de 3,6 x 3,6 m.

Panourile au fost unite fără metal, cu articulații portante și dibluri din lemn. Structura a fost apoi înfășurată într-un strat de izolație din plută și i s-a montat o serie de panouri de protecție împotriva ploii, realizate din material rezidual, care a fost creat în timpul procesului de producție a lamelelor.

Foto: Designboom


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol