21 aprilie 2024, 1:03

Amenzi silvice: unele au scăzut, altele au crescut

Amenzile ce vor fi aplicate pentru contravenţiile silvice constatate în 2021 au la bază lista preţurilor pe metru cub de material lemnos pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) o stabileşte şi pe care a oficializat-o recent. Dacă unele dintre preţuri s-au înjumătăţit, altele s-au și triplat.

Ordinul nou apărut stabileşte pentru un metru cub de cherestea de fag exploatat ilegal, ce are la bază preţul de referinţă pentru acest tip de lemn, o amendă de 637 lei, valoare de două ori mai mică decât cea din 2020. O amendă mai mică va fi aplicată şi pentru metrul cub de cherestea de răşinoase, în acest an ajungând la 640 lei, în scădere de la 719 lei, cât era în 2020.

Cea mai mare creştere a unei amenzi se înregistrează la buştenii pentru furnir estetic pentru cer şi gârniţă, unde preţurile de referinţă au urcat de trei ori, ajungând la 2.161 lei pentru 2021. O creştere a amenzilor se înregistrează şi pentru metrul cub de buşteni pentru furnir estetic de stejar sau gorun, unde preţul de referinţă a urcat cu 17% (2.177 lei metrul cub).

În schimb, amenzile pentru pomii de Crăciun exploataţi ilegal au crescut cu doar câţiva lei, însă au fost scoase din această listă preţurile pentru brazii de peste trei metri şi molizii de peste cinci metri.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol