18 mai 2024, 0:33

Bucureștenii ar trăi cu luni mai mult dacă s-ar reduce poluarea

În România, durata medie de viață ar crește cu patru luni (șapte luni în București) dacă s-ar respecta standardele propuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind calitatea aerului. Efectul ascuns al poluării este mai grav decât s-a crezut în trecut, deoarece particulele din aer acționează în corpul uman, adesea producând efecte devastatoare și scurtând durata de viață.

Potrivit unui studiu global, politicile de reglementare a calității aerului au potențialul de a adăugă până la cinci ani duratei de viață a oamenilor din cele mai poluate regiuni. Cei de la Air Quality Life Index (AQLI) au arătat că efectele poluării asupra corpului pot fi mai grave decât fumatul, tuberculoza sau HIV.

Sudul României înregistrează cele mai ridicate niveluri de poluare. Județele cele mai afectate:

  • Gorj
  • Mehedinți
  • Dolj
  • Olt
  • Teleorman
  • Giurgiu
  • Ilfov.

 

Nivelul de particule în suspensie variază între 16.1 (Giurgiu) și 17.3 (Dolj). Media pentru țară este de 14,4 iar indicele pentru București este 16,6.

Datele furnizate de proiectul AQLI arată că sănătatea oamenilor este direct amenințată de lipsa de acțiune când vine vorba de politicile climatice. În lipsa unor schimbări majore, oamenii riscă să piardă în medie 2,2 ani din durata vieții, iar locuitorii celor mai grav afectate zone ale lumii ar putea pierde până la cinci ani din viață.

Capitala României nu are în prezent un plan funcțional în ceea ce privește calitatea aerului, ultimul proiect fiind respins de Tribunalul București în urma unui proces intentat de mai multe organizații neguvernamentale, în 2020.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol