6 iulie 2024, 18:39

Cum să faci spălatul rufelor mai prietenos cu mediul

Mașinile de spălat consumă multă apă, iar uscătoarele consumă energie. Detergenții pot elibera substanțe chimice în apa care trebuie tratată, iar spălarea hainelor poate elibera microplastice care se acumulează în căile navigabile din lume. Iată câteva metode pentru a face spălatul rufelor mai puțin dăunător mediului înconjurător.

Alegeți mașini de spălat și uscat eficiente

Mașinile de spălat au un efect semnificativ asupra cantității de energie și apă pe care le economisiți. Aparatele mai vechi pot acumula facturi mari de utilități, în timp ce mașinile mai noi, cu eficiență ridicată, utilizează mai puțină apă și energie, folosesc temperaturi mai scăzute și au viteze de centrifugare mai mari. Mașinile cu încărcare frontală vor fi mai eficiente decât cele cu încărcare pe  sus, deoarece poziția tamburului poate crea un ciclu de centrifugare mai rapid.

Multe uscătoare au acum senzori de umiditate care ajută la detectarea apei de pe haine. Uscătoarele cu pompă de căldură, care sunt populare în Europa, sunt o altă opțiune; ele utilizează mai puțină energie decât modelele standard, prin recircularea aerului în tambur, ceea ce conservă energia.

Mașinile  certificate Star Energy consumă cu aproximativ 25% mai puțină energie și cu aproximativ 33% mai puțină apă decât modelele standard. Americanii ar putea economisi mai mult de 3,3 miliarde de dolari pe an în facturi și ar putea reduce mai mult de nouă mii de tone de emisii anuale de gaze cu efect de seră.

O mașină curată este o mașină eficientă: puneți oțet printr-un ciclu de spălare, pentru a elimina reziduurile și bacteriile. Este indicat să faceți acest lucru de două până la patru ori pe an. O dată sau de două ori pe an, curățați conducta uscătorului și pompa de scurgere a mașinii de spălat.

Regândiți-vă obiceiurile de spălat rufe

Chiar și cea mai eficientă mașină va risipi în continuare apă și electricitate dacă nu știți cum să o folosiți corect. Ciclurile automate pot folosi prea multă apă sau căldură. Citiți manualul de instrucțiuni; cu excepția cazului în care ceva este cu adevărat murdar, un ciclu de bază pentru apă rece sau caldă este suficient pentru a curăța, în combinație cu o mașină de înaltă eficiență și un detergent bun.

Evitarea completă a uscătorului este unul dintre cele mai mari gesturi de economisire a energiei pe care le-ați putea face și ar putea ajuta hainele să dureze mai mult. Uscătorul adaugă abraziune și nu există o modalitate reală de a evita acest lucru, chiar dacă reduceți căldura. Uscarea la aer liber, într-o zi uscată și însorită, este ideală, folosind un suport sau o sârmă pentru haine.

Evitați încărcăturile mici, dar nu aglomerați o mașină, ceea ce o poate face să funcționeze mai greu. Aruncați o privire la cantitatea de detergent pe care o utilizați: detergentul în exces va fi mai greu de clătit, lăsând hainele cu o senzație de crocant și prelungind timpul de spălare și uscare.

Căutați produse ecologice de curățare

Companiile mari și mici au satisfăcut cererea consumatorilor pentru produse fără substanțe chimice dure și fără materiale sintetice care pot fi dăunătoare apei de pe planetă. Alegeți detergent hipoalergenic cu balsam încorporat sau detergenți pe bază de plante. Când alegeți produsele, informați-vă: căutați afirmații specifice, verificabile, nu termeni vagi precum „natural” sau „ecologic”.

Nu cumpărați produse cu o mulțime de ingrediente pe care nu le puteți identifica sau pronunța. De exemplu, în loc de balsamuri cu parfumuri iritante, adăugați oțet în capacul balsamului, pentru a relaxa fibrele. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la îndepărtarea petelor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol