26 mai 2024, 22:55

Salvamontiștii avertizează: Risc mare de producere de avalanșe la Bâlea Lac

Potrivit salvamontiştilor, există un risc mare de producere de avalanşe la Bâlea Lac, la peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş.

Aici, stratul de zăpadă măsoară între doi şi patru metri, potrivit stiripesurse.ro.

„Stratul de zăpadă la Bâlea Lac are, în locurile adăpostite, depozite de până la 3-4 metri, astfel că a fost stabilit riscul de avalanşă la gradul 4 (risc mare) la altitudini de peste 1.800 metri şi 3 (risc însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5. (…) Din cauza vremii calde exista riscul declanşării spontane de avalanşe, în special la orele prânzului pe versanţii însoriţi şi suficient de înclinaţi. La peste 1.800 metri se menţin plăcile de vânt pe versanţii nordici, estici şi sudici, plăci local consistente şi cu coeziune slabă cu straturile subiacente”, potrivit unui comunicat de presă Salvamont Sibiu, conform sursei citate.

Totodată, sfatul salvamontiștilor este ca turiștii să fie echipați corespunzător, având în vedere faptul că traseele sunt închise iarna iar potecile și marcajele nu sunt vizibile.

„Dorim să vă reamintim că traseele montane din masivul Făgăraş sunt închise iarna, potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca şi marea majoritate a marcajelor. (…) Sfatul nostru este să fiţi echipaţi corespunzător pentru tipul de traseu pe care doriţi să il efectuaţi, iar celor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona munţilor Făgăraş le recomandăm să fie echipaţi cu dispozitiv de căutare în avalanşă, sondă, lopată şi ideal rucsac cu ABS. De asemenea, să ceară informaţii de la echipele Salvamont aflate în zonă”, recomandă cei de la Salvamont Sibiu.

Sursă foto: onetakewonderstravel.blogspot.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol