15 septembrie 2024, 4:06

ROMÂNIA. Fosile găsite duc la descoperirea unei noi specii de pangolin

Fosilele de pangolin sunt rare, conform autorilor unei cercetări care documentează descoperirea de astfel de rămășițe în țara noastră. Deoarece s-ar fi mutat în mai multe locuri tropicale și subtropicale, după ce au migrat în Europa în timpul Miocenului mijlociu, pangolinii probabil au trăit în Europa pentru o perioadă scurtă în timpul Pleistocenului timpuriu.

Un os de humerus dezgropat la Grăunceanu a confirmat existența pangolinilor în Europa. Alunecările de teren din anii 1960 au dus la descoperirea siturilor din regiune. Fosile dintr-o varietate de specii au fost descoperite.

O fosilă neobișnuită a fost descoperită și este singura fosilă de pangolin european din Pleistocen și cea mai tânără găsită vreodată în Europa. Fosila are o vechime între 1,9 și 2,2 milioane de ani  Smutsia Olteniensis a primit acest nume deoarece are anumite trăsături cu alte specii din genul Smutsia care se găsesc acum în Africa.

Cercetătorii, totuși, spun că osul prezintă un entepicondil mai lung și mai îngust, o creastă supinatoare crescută și un tubercul mărit, lucruri care-l justifică drept specie distinctă.

Dovezile anatomice sugerează că pangolinii au trăit în Europa în timpul Pleistocenului. Folosind acest exemplar, este acum clar că Smutsia avea o distribuție geografică mult mai largă. Habitatul din Grăunceanu a fost recreat pentru a include pajiști și păduri, ceea ce este atipic pentru majoritatea pangolinilor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol