19 iulie 2024, 0:16

Bărcile din Delta Dunării vor fi monitorizate prin satelit

Noua conducere a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte să reorganizeze instituţia, să pună în practică proiectul privind monitorizarea cu GPS a bărcilor din rezervaţie şi le recomandă turiştilor să vină în deltă ca într-un sanctuar.

„Nu am planuri de schimbare a oamenilor, vreau să lucrez cu toţi oamenii care sunt acolo. Modificarea structurii se va face prin ordin de ministru”, a declarat guvernatoarea rezervaţiei, Atena Groza.

Întrebată despre populaţia de şacali şi despre cea de somn african, specii invazive care nemulţumesc populaţia din Delta Dunării, Atena Groza a menţionat că deciziile privind cele două specii vor fi luate în funcţie de informaţiile furnizate de comunitatea ştiinţifică şi de consiliul consultativ al ARBDD, for care include comunităţile locale.

De asemenea, guvernatoarea rezervaţiei le-a recomandat turiştilor să privească Delta ca pe un sanctuar:

„Delta nu este un club de distracţii. Cine vine să facă turism în deltă, la asta trebuie să se gândească. Pentru turismul de distracţie, sunt cluburile, sunt alte staţiuni, alte locaţii. În deltă, cumva trebuie să se intre ca într-o biserică„.

Ea a susţinut necesitatea protejării zonelor naturale şi a menţionat că, dacă publicul nu va reacţiona la campania de informare cu privire la ce se poate face pe plajele neamenajate din deltă, se va trece şi la evacuare:

„Nu e o problemă că te plimbi pe plajă, dar este o problemă dacă vii cu rulota, dacă îţi pui cortul pe acele plaje unde nu este infrastructură pentru aşa ceva. (…) Dacă vom continua cu genul acesta de turism, în care toţi ne punem rulotele unde vrem, intrăm cu maşinile până în mijlocul apei, nu vom mai avea nici noi peste trei ani ce să vedem acolo”.

Referindu-se la transportul călătorilor în deltă, Atena Groza a menţionat că multe ambarcaţiuni nu sunt autorizate şi că doreşte să pună în practică sistemul de monitorizare a ambarcaţiunilor prin GPS.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol