18 mai 2024, 0:32

Prima clădire eco-pasivă de birouri multietajate din lemn din România va fi ridicată în timp record

La 20 de kilometri de Cluj-Napoca, la Vlaha, mai multe echipe – arhitecţi, structurişti, ingineri şi dulgheri – lucrează la prima clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat.

După ce au proiectat timp de peste opt ani case pasive şi au coordonat construcţia a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureş, Budapesta, specialiştii de EvoHouse au început anul acesta să lucreze în parteneriat cu Tektum arhitectură şi Artă la proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace, prima clădire eco-pasivă de business, structurată pe mai multe etaje.

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace este construită 100% din materiale naturale, eficienţa energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB – Nearly Zero Energy Building, iar întreaga clădire are o amprentă de negativă de dioxid de carbon, reducând poluarea cu 450 de tone de CO2.

La construcţie s-a folosit lemn dublu stratificat (CLT), pentru izolaţia fundaţiei s-a folosit spumă de sticlă reciclată, iar spaţiul va fi dotat cu un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură. Va avea 1.200 de metri pătraţi utili, cu o structură compusă din parter şi două etaje. Spaţiul va fi compartimentat în 20 de birouri în care vor lucra peste 80 de persoane.

Foto: Adevărul


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol