16 septembrie 2024, 23:19

Producător mare de bijuterii renunță la diamantele extrase din mine

Cel mai mare bijutier din lume a anunțat că va renunța la diamantele extrase și va vinde doar diamente generate în laborator. Anunțul companiei Pandora reflectă o reorientare a pieței de bijuterii provocată de pandemie și de sentimentele cumpărătorilor mai tineri, care sunt mai sensibili la problemele legate de mediu și drepturile omului. Diamantele create în laborator au aceleași caracteristici chimice și fizice (carbon) ca și cele excavate din mine și sunt clasificate în continuare prin modul de tăiere, culoare, claritate și carate. Sunt produse în camere fierbinți, sub presiune, în câteva săptămâni, care pot necesita multă energie electrică, dar pot fi produse pentru o treime din prețul minier.

Diamantele sintetice, la fel de valoroase

Industria diamantelor cu amănuntul, pe care un raport din februarie al companiei Antwerp World Diamond Center și Bain & Co. o evaluează la 64 de miliarde de dolari, a respins în mod istoric diamantele sintetice, considerându-le o amenințare la cele reale. Dar diamantele fabricate în laborator sunt semnificativ mai puțin costisitoare – cu doar o zecime din cost – decât diamantele extrase și fac apel la o bază de clienți mai tânără, având în vedere accesibilitatea lor și deoarece prezintă mai puține încălcări etice.

Producția de diamante cultivate în laborator a ajuns la 6 milioane până la 7 milioane de carate în 2020 și, în timp ce prețurile en-gros au fost stabile, prețurile cu amănuntul au scăzut. Asta înseamnă că mai multe scăderi de preț ar putea deschide diamantele cultivate în laborator către o gamă mai largă de venituri ale consumatorilor și să le împingă din categoria lux în cea de fashion.

Colecția Pandora Brilliance este neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, potrivit companiei. Diamantele sunt cultivate cu mai mult de 60% energie regenerabilă, care va crește până la 100% odată cu lansarea globală. De asemenea, Pandora s-a angajat să renunțe la utilizarea de aur și argint extrase și să treacă la metale prețioase reciclate până în 2025, același an în care se așteaptă să atingă neutralitatea carbonului.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol