25 iunie 2024, 9:52

Paie de băut biodegradabile din ulei de rapiță, în teste în SUA

Un nou model de pai de băut biodegradabil este testat în unele restaurante Dunkin’ Donuts din SUA, anunță Forbes. Paiul se numește „phade” și este considerat un produs marin biodegradabil, produs dintr-un substrat derivat din ulei de rapiță (polihidroxialcanoat sau PHA). Paiul este compostabil la domiciliu sau în medii industriale și se simte la atingere ca paiul tradițional de băut.

Produsul este distribuit în 250 de restaurante din celebra rețea de restaurante, dar și în alte 60 de locuri din SUA. De asemenea, paiele inovatoare sunt de vânzare la Walmart.

Paiul se biodegradează și se compostează în câteva luni, deoarece este creat din biopolimeri naturali. Există deja alternative la paie de plastic de unică folosință, cum ar fi paiele din hârtie și acid polilactic pe bază de legume (PLA). Phade este o alternativă superioară, mai durabilă, iar paiul nu se umezește în timp ce-l folosești.

Compania TUV Austria a certficat produsul și a stabilit că materialul se va biodegrada într-un mediu marin sau în sol și se poate composta în condiții industriale și de locuință. WinCup și Danimer Scientific (care au creat PHA-ul folosit pentru fabricarea paielor) au primit Premiul pentru inovație în bioplastice 2020.

Dunkin’ Donuts va continua să evalueze și să testeze toate alternativele disponibile până când va găsi soluția optimă de paie de băut.

Foto: Dunkin’ Donuts


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol