Ozonul stratosferic ne protejează prin filtrarea radiației ultraviolete a soarelui, dar ozonul troposferic este un poluant dăunător. Un nou studiu a arătat că ozonul din straturile inferioare ale atmosferei scade randamentul culturilor de porumb și modifică tipurile de substanțe chimice care se găsesc în frunze. Ozonul se formează atunci când oxidul de azot, eliberat din industrii și din țevile eșapament ale mașinilor, este descompus de lumina soarelui și reacționează chimic pentru a forma ozon. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign au studiat efectele poluării cu ozon asupra culturilor de peste 20 de ani, într-o instalație unică în care culturile pot fi cultivate în condiții agricole reale, dar cu concentrații crescute de poluare cu ozon.
Poluarea cu ozon este mai mare în emisfera nordică și crește în lunile de vară mai calde. Concentrațiile mari de poluare cu ozon se suprapun temporal și spațial cu creșterea culturilor, deci este important să studiem modul în care concentrațiile mari de ozon afectează randamentele culturilor. Cercetătorii au analizat trei tipuri de porumb: două linii consangvinizate B73 și Mo17 și hibridul B73 × Mo17. În mod surprinzător, ei au descoperit că stresul cronic al ozonului a cauzat o scădere cu 25% a randamentului în culturile hibride, în timp ce plantele consangvinizate au rămas neafectate. Plantele hibride au îmbătrânit, de asemenea, mai repede decât culturile consangvinizate.
Pentru a înțelege de ce a fost afectat B73 × Mo17, cercetătorii au măsurat compoziția chimică a frunzelor. Plantele consangvinizate nu au răspuns la ozon. Pe de altă parte, plantele hibride au produs mai mulți tocoferoli și fitosteroli, care ajută la stingerea moleculelor reactive de oxigen și la stabilizarea membranelor cloroplastice. Aceste rezultate sugerează că, din moment ce porumbul hibrid este mai sensibil la expunerea la ozon, acesta poate produce mai multe substanțe chimice care se ocupă de consecințele stresului cronic al ozonului.
Studiul a fost publicat într-o revistă științifică.
COMMENTS ARE OFF THIS POST