18 iulie 2024, 23:44

Nereguli grave în gestionarea deșeurilor. Acuzații de mușamalizare

Nereguli grave in gestionarea deseurilor au fost descoperite de una dintre autoritatile statului. Este vorba despre Garda de Mediu. Vorbim despre nereguli care s-au soldat cu amenzi de sute de mii de lei. Cu toate acestea, sunt acuzatii conform una dintre firmele controlate si gasite cu nereguli ar fi favorizata chiar de catre institutia de control. 

Concret, in toamna anului 2020, Garda Nationala de Mediu-Comisariatul General a efectuat o actiune de inspectie si control la SC Cassano Metal SRL, vizat fiind punctul de lucru din localitatea Oltenita. Obiectivul actiunii a fost verificarea modului de gestionare a deseurilor colectate si tratate, a trasabilitatii deseurilor valorificate/eliminate de catre operator, precum si alte constatari cu privire la neconformitati din domeniul protectiei mediului. Conform raportului intocmit, in urma verificarilor au fost constatate o serie de nereguli precum: 

-destinatia amplasamentelor, stabilita exact in Autorizatia de Mediu, si anume stocarea temporala a deseurilor in vederea sortarii nu este respectata;

-au fost identificate cantitati foarte mari de deseuri obtinute in urma procesului de tratare, in special RDF, dar si cantitati foarte mari de deseuri ce urmau sa intre in procesul de tratare;

-suprafata autorizata nu este integral betonata, asa cum prevede Autorizatia de Mediu;

-utilizarea unor instalatii care nu sunt autorizate;

-lipsa unor etape intermediare in operatia de sortare in cadrul procesului de tratare;

De asemenea, in ceea ce priveste gestiunea deseurilor, raportul Garzii de Mediu dezvaluie ca din documentele puse la dispozitie de SC Cassano Metal SRL nu au putut fi identificate stocurile reale de deseuri rezultate in urma procesului de tratare (sortare), cantitatile de deseuri valorificate si, pentru anumite tipuri de deseuri, nici cantitatile generate in urma procesului de tratare. Garda de Mediu a stabilit ca acelasi operator a receptionat si tratat cantitati mari de deseuri cu codificari nepermise, iar raportarile facute catre Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi referitoare la stocurile de deseuri de pe amplasament nu corespund cu datele pe care SC Cassano Metal SRL le-a pus la dispozitia echipei de control. 

Drept urmare, Garda de Mediu a impus catre SC Cassano Metal SRL interdictia de a mai receptiona deseuri, pana la stabilirea cu exactitate a cantitatilor de deseuri existente pe amplasament. Totodata, SC Cassano Metal SRL a fost amendata cu 150.000 lei, fiind transmisa catre Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi o adresa de propunere de emitere a unei notificari prealabile (8481/GM/02.11.2020), cu termen de 60 de zile, in vederea suspendarii Autorizatiei de mediu detinuta de societatea comerciala

Iz de musamalizare

Problema este ca nimic nu s-a intamplat dupa acest control. O dezvaluie Asociatia pentru Monitorizare Prospectie Mediu si Ecologie (AMPME), care reclama institutiilor statului, printre care si DNA, tocmai o posibila favorizare a SC Cassano Metal SRL. 

In acest sens, AMPME precizeaza ca in urma constatarilor si masurilor dispuse de Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi a emis Notificarea 10632/12.11.2020, stabilind masurile ce trebuie indeplinite de SC Cassano Metal SRL. Aceeasi notificare prevedea ca neindeplinirea masurilor in termen de 60 de zile de la data comunicarii va atrage suspendarea Autorizatiei de Mediu pentru SC Cassano Metal SRL. 

Astfel, Asociatia pentru Monitorizare Prospectie Mediu si Ecologie atrage atentia ca termenul de 60 de zile prevazut de notificare s-a implinit la 12 ianuarie 2021, insa SC Cassano Metal SRL nu si-a indeplinit niciuna dintre masurile dispuse. Cu toate acestea, nu se cunoaste ca Autoritatea pentru Protectia Mediului Calarasi sa fi decis suspendarea Autorizatiei de Mediu pentru SC Cassano Metal SRL. 

“Va solicitam, in regim de urgenta, respectarea dispozitiilor imperative ale legii in ceea ce priveste efectuarea controlului de catre GNM si luarea deciziei de suspendare a Autorizatiei de Mediu nr. 75/16.07.2019, revizuita la data de 28.02.2020 a Cassano Metal SRL. Vazand ilegalitatile comisie pe de o parte a functionarilor publici din GNM ne vedem siliti sa aducem in atentia opiniei publice aceste comportamente de favorizare a poluatorilor”, se arata in sesizarea Asociatiei pentru Monitorizare Prospectie Mediu si Ecologie trimisa Garzii Nationale de Mediu, Ministerului Mediului, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si, cum spuneam, Directiei Nationale Anticoruptie. 

Pe de alta parte, in acelasi raport sunt dezvaluite si alte nereguli grave comise in gestionarea deseurilor, de catre alti operatori. Printre ei, societati comerciale care isi desfasoara activitatea in Capitala, in sectoare conduse de primari acuzati de incalcari ale legii in problema gunoailor, aspect asupra carora vom reveni intr-un viitor articol.

Punctul  de vedere expus mai sus apartine Asociatiei pentru Monitorizare Prospectie Mediu si Ecologie –  puteti citi integral sesizarea aici:

Adresa nr. 208_09.02.2021_Notificare Cassano

Sursa foto: www.mandri.ro


Comentariile sunt oprite pentru acest articol