27 mai 2024, 15:44

Lampă imprimată 3D din coji de portocale. Acest material este tot mai popular (FOTO)

Imprimarea 3D se face în mod normal cu materiale plastice convenționale, cum ar fi ABS (acrilonitril butadien stiren) sau policarbonat. Cu toate acestea, Krill Design a optat pentru… coji de portocală. Agenția de design din Milano, specializată în dezvoltarea de materiale organice, a preluat cojile de portocale siciliene aruncate și le-a transformat într-un biopolimer complet natural și compostabil, apoi a folosit acest material pentru a imprima 3D noua sa lampă Ohmie. Lampa costă acum 60 de euro.

Biopolimerul este în curs de dezvoltare de ani de zile. Krill și-a creat materialul original WasOrange din deșeurile de fructe, apoi l-a folosit pentru a imprima 3D suporturi rudimentare, cum ar fi boluri. Acum, Krill a reușit să își îmbunătățească suficient formula pentru a crea o lampă strălucitoare, biodegradabilă și reglabilă, realizată din coaja de la două până la trei portocale siciliene adăugate la o bază biopolimerică derivată din amidon vegetal.

Legătura dintre biopolimerul de bază obținut din fermentarea amidonului vegetal și materialul adăugat din culturile organice este că au nevoie de zaharuri pentru a se uni. Portocalele sunt deosebit de bogate în carbohidrați, ceea ce, la nivel chimic, este practic același lucru cu zahărul.

Compania a trecut prin șapte prototipuri pentru a ajunge la acest design final, în care spatele este cât mai drept posibil, permițând capului să fie înclinat, fără să cadă.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol