25 aprilie 2024, 1:38

In Bucuresti se vor purta masti si dupa pandemie. Autoritatile sunt complice la poluare

Intarzie nepermis solutiile pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta bucurestenii de ani de zile. Si nu doar ca intarzie, dar din pacate la orizont nu se intrevede nicio actiune concreta pentru remedierea situatiei.

 

Ne referim la deja clasica problema a poluarii Bucurestiului. Politizat si folosit ca arma in ultima campanie electorala pentru Primaria Capitalei, subiectul este astazi considerat de multi drept unul banal, la ordinea zilei, astfel incat a ajuns sa fie ignorat de multi dintre noi. Or, tocmai asta e pericolul. Alegerile locale au trecut, la fel si cele parlamentare, dar problema poluarii a ramas, iar din pacate autoritatile, fie ca vorbim despre cele locale ori despre cele centrale, se arata dezinteresate de aceasta problema. Iar daca nu sunt dezinteresate, atunci sunt impotente sa asigure locuitorilor Capitalei un aer curat. Ca sa nu mai spunem ca in unele cazuri chiar autoritatile sunt cele care contribuie poluare, dupa cum vom vedea in cele ce uremeaza.

 

Poveste fara sfarsit: poluare chiar si de sase ori peste nivelul admis

 

Aproape saptamanal citim aceleasi stiri: nivelul de poluare in Capitala a depsit limita admisa. Spre exemplu, cu doar o saptamana in urma site-ul hotnews.ro dezvaluia ca in weekend-ul 23-24 ianuarie 2021 s-au inregistrat depasiri chiar si de sase ori ale nivelului de poluare in Bucuresti. Situatie confirmata de Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, care a admis ca in respectivul interval de timp calitatea aerului a fost rea si foarte rea: Incepand cu seara zilei de 22 ianuarie 2021 si pana in prezent – 23 ianuarie, ora 10.00, in Municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe au avut loc cresteri importante ale concentratiilor poluantilor monitorizati. La statiile B6- Cercul Militar, de trafic, si B2- Titan, concentratiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentratia medie orara maxim inregistrata a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limita stabilita pentru media zilnica. Si celelalte statii de monitorizare au inregistrat concentratii medii orare ale PM 10 in jurul si peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentratia medie orara a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiata de Valoarea limita (185 micrograme/mc fata de VL=200 micrograme/mc) doar la statia B6. La inceputul serii de ieri, la toate statiile de monitorizare din oras s-au inregistrat corelatii intre poluantii monitorizati (cresteri pe aceleasi perioade ale concentratiilor de PM10, NO2 si CO, chiar si benzen). Pe parcursul weekend-ului calitatea aerului a fost rea si foarte rea, conform indicilor generali calculati, datorita concentratiilor de particule PM 10 si PM 2,5. Analiza corelatiilor ne indica faptul ca traficul a participat semnificativ la cresterea concentratiilor de pm10. Incepand cu ora 20, concentratiile de particule PM 10 au crescut in continuare, in orele de seara spre noapte aducandu-se aport suplimentar din incalzirea rezidentiala. Intrucat conditiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulari de poluanti la nivelul solului si concentratiile au ramas ridicate si in cursul diminetii de astazi, insa la niveluri mai reduse decat in cursul serii. Au fost informate autoritatile publice locale, responsabile de gestionarea traficului in capitala. In aceste momente este importanta gestionarea eficienta a traficului pentru a nu se produce noi cresteri ale concentratiilor.

 

Autoritatile locale contribuie la nivelul mare de poluare. Cazul Ulmeni

 

Dar oare numai traficul infernal din Capitala si conditiile meteo sa fie de vina pentru nivelul urias de poluare din Bucuresti? Evident ca nu. Din pacate la aerul mizerabil pe care il respira bucurestii contribuie din plin chiar autoritatile locale, asa cum afirmam la inceputul articolului.

Concret, ne referim la modul in care autoritatile din Bucuresti ignora orice norma pentru protectia mediului si depoziteaza deseuri la marginea Capitalei, care ulterior ajung sa fie arse, fumul acoperind apoi Capitala. Sunt deja cazuri celebre in acest sens, precum groapa de gunoi ilegala de la Ulmeni-Calarasi, acolo unde au fost transportate deseurile produse in Sectorul 3. Dupa cum Editia Verde a dezvaluit, depozitarea deseurilor la Ulmeni-Calarasi face obiectul unor dosare penale aflate pe rolul Parchetului Judecatoriei Oltenita. Grav este insa ca efectele se simt, substantele toxice provenite din gunoaiele depozitate la Ulmeni afectand panza freatica din zona, fapt care poate provoca boli extrem de grave precum leziuni cerebrale, renale si ale cailor respiratorii, cancer, boala Wilson si Alzheimer.

 

Cazul Sintesti

 

O situatie la fel de grava se intalneste la doi pasi de Bucuresti, in localitatea Sintesti. Localitate care este una dintre sursele de poluare ale Capitalei. Spre exemplu, in iarna anului in Sintesti au avut loc mai multe descinderi ale Garzii de Mediu, actiuni care au vizat tocmai stoparea fenomenului arderii deseurilor. „Din pacate, in 99 la suta din cazuri nu reusim sa identificam persoanele, pentru ca vin, incendiaza si pleaca de la locul faptei si vin la sfarsit sa recupereze fierul. Orice cauciuc ars, orice cablu, mai ales aceste cabluri, prin ardere degaja continut foarte mare de clor. La fel cauciucurile. Contin poluanti toxici. Daca ne uitam in jur, aici au fost arderi repetate de deseuri. Din pacate, nu este numai Sintestiul. Ati vazut, am avut actiunea de la Bolintin, mai avem situatii si in apropiere pe judetul Calarasi, avem si pe Dambovita si chiar si in judetul Ilfov sunt mai multe zone si mai multe comune in care se practica astfel de activitati”, a precizat comisarul general al Garzii de Mediu, Marioara Gatej, conform digi24.ro.

 

Jumatate din poluarea din Bucuresti este cauzata de industria deseurilor

 

Pe de alta parte, ca o mare parte din poluarea din Capitala isi are originea in localitatile din jurul Bucurestiului a fost confirmata de Octavian Berceanu, fost consilier general in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si activist de mediu.
”In primul rand vorbim de depasiri pe intreaga suprafata a zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov, cu depasiri inregistrate si de statia B8 situata in mijlocul padurii Balotesti in nordul judetului Ilfov, statie a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului. Puncte ‘firbinti’ au fost identificate de retelele independente de monitorizare a aerului in zonele Chitila-Rudeni, Sintesti, Bragadiru sau Crangasi. Pentru zonele limitrofe precum Sintesti unde valorile afisate de catre statiile independente au inregistrat depasiri de peste 10 ori a valorilor medii zilnice admise. E clar ca aici vorbim de traditionalele incendieri de cabluri pentru scoaterea metalelor si nemetalelor. Pentru valorile mari ale statiei B8 din padurea Balotesti, unde nu vorbim de incalzire sau trafic, pentru ca nu exista, ci de o poluare venita din judetul Prahova, odata cu curentii reci de aer din zona montana care coboara in a doua parte a zilei. Referitor la zona de vest, am fost timp de 4 ore in proximitatea depozitului Rudeni iar aerul era sufocant. E clar ca industria deseurilor din zona e principalul poluator pentru cel putin jumatate din Bucuresti. La poluarea aceasta mai adaugam poluarea rezultata din termia individuala, centrale individuale si mai ales incalzirea tipica caselor, cu sobe in care combustibilul preferat este carbunele”, a explicat Octivian Berceanu, citat de hotnews.ro.

 

Nicusor Dan face echipe mixte, dar asista la ocolirea legii

 

In tot acest timp, primarul general al Capitalei Nicusor Dan a fost aproape invizibil in legatura cu aceasta problema. De curand insa Nicusor Dan a anuntat o prima masura. Una care nu va avea niciun efect, in opinia noastra. Concret, este vorba despre incheierea unui protocol de colaborare intre Primaria Capitalei, primariile de sector si Garda de Mediu in baza caruia pe teren vor fi trimise echipe mixte care sa monitorizeze calitatea aerului. “A fost agreat astazi protocolul de colaborare dintre Primaria Capitalei, Garda de Mediu si primariile de sector. Astfel, de la 1 februarie, in fiecare sector, vor functiona echipe mixte formate din cate 4 comisari de la Garda de Mediu si 4 politisti locali. Primaria Municipiului Bucuresti va pune la dispozitia acestor echipe statia mobila de masurare a calitatii aerului. In doua saptamani evaluam implementarea proiectului”, a declarant Nicusor Dan.

 

Nicusor Dan mai are la indemana insa o parghie prin care poate stopa haosul deseurilor. Mai exact, sa aplice prevederile legale conform carora depozitarea deseurilor este de competenta primarului general al Capitalei, nicidecum in competenta primariilor de sector care se ocupa doar de gestionarea serviciilor de salubritate.

Dovada este Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localitatilor, modificata prin Legea nr. 99 din 4 iulie 2014: 

“(1) Prin derogare de la prevederile art. 81 alin. (3) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 81 alin. (4) din aceeasi lege, autoritatile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in ceea ce priveste infiintarea, organizarea, atribuirea si derularea activitatilor serviciului de salubrizare, cu exceptia activitatilor care sunt in competenta unitatii administrativ-teritoriale a municipiului Bucuresti, respectiv de dezinsectie, dezinfectie, deratizare, de organizare a prelucrarii, neutralizarii si valorificarii materiale si energetice a deseurilor, de organizare a tratarii mecano-biologice a deseurilor municipale si a deseurilor similare, de administrare a depozitelor de deseuri si/sau instalatiilor de eliminare a deseurilor municipale si a deseurilor similare, precum si de coordonare, monitorizare si control al serviciului de salubrizare, de stabilire si aprobare a indicatorilor de performanta ai serviciului de salubrizare, dupa dezbaterea publica a acestora. Autoritatile deliberative ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa respecte strategia locala cu privire la dezvoltarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare, aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti”.

 

Cu toate acestea, gunoaiele bucurestenilor continua sa fie trimise in localitati din afara Capitalei (a se vedea cazul Ulmeni – Calarasi), unde gestionarea lor este lipsita de orice control, efectele simtindu-se in cresterea constanta si alarmanta a poluarii din zona Bucuresti-Ilfov, cauzata in special de arderea deseurilor.

sursa foto: www.mandri.ro


  1. Nick

    2 februarie

    Pe străzile circulate se simte poluarea foarte puternică a mașnilor diesel. Sunt foarte multe care au euro zero, de la autoturisme, la autobuze, de transport marfă, de curierat. Sunt mașini care ar trebui să fie interzise în București.

  2. Nick

    2 februarie

    Cât despre arderea gunoiului sunt sate și comune unde se ard gunoaiele la gropi de gunoi în mod continuu. Cică se autoaprind!
    De exemplu în comuna Padina, jud. Buzău, se dă foc la goapa de gunoi noaptea, când sunt niște emanații de nu poți respira. Sătenii sunt încurajați să-și ardă toate gunoaiele în curte, ca să acopere nelegiuirile de la groapa de gunoi.

  3. George1000

    2 februarie

    Titlu fara legatura cu articolul. In articol nu se spune niciunde ca vom purta masti si dupapandemie.