Dropia a fost observată în sud-estul României, în Insula Mare a Brăilei. Biologii spun că e uimitor că dropia a revenit la noi şi cred că, dacă vom reuşi să o protejăm şi să îi asigurăm condiţii de hrană şi linişte, specia ar putea fi salvată. Vânătorii au surprins o femelă în timp ce căuta mâncare pe câmp, au urmărit-o de la distanţă şi au reuşit să o filmeze.
Dropia, monument al naturii, semnalată şi în Bărăgan de-a lungul timpului, a ajuns, astăzi, o pasăre de legendă. Dropiile sunt printre cele mai mari păsări şi se aseamănă cu curcanii și, acum 50 de ani, erau foarte multe în ţara noastră. Populaţia de păsări a fost însă distrusă de oameni.
Pe lângă sensibilitatea la umiditate, aceste păsări au nevoie de multă linişte. Trăiesc în special în zona de câmpie, unde găsesc hrană din belşug şi sunt obişnuite doar cu zgomotul tractoarelor şi al căruţelor. Orice alt sunet le sperie; ele fug, iar de multe ori îşi abandonează ouăle.
Conform evidenţelor Academiei Române, se estimează că, pe la 1900, în spaţiul ocupat de actuala Românie, existau cel puţin cinci mii de dropii. Păsările erau răspândite în Câmpia Română, în partea de nord a Moldovei, Câmpia de Vest şi Podişul Transilvaniei. În perioada interbelică însă, biologii şi vânătorii au observat primele semne ale declinului.
Dropia este listată ca specie vulnerabilă pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate la Nivel Global IUCN. Harta distribuţiei lor de-a lungul Africii, Eurasiei şi Australiei arată că această specie este ameninţată în aceeaşi măsură la nivel mondial. Explicaţia impactului major asupra speciei constă în privatizarea terenurilor şi, în consecinţă, schimbarea destinaţiei terenului, situaţie specifică ţărilor din Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală.
Foto: „Great Bustard”, Sergey Yeliseev, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
COMMENTS ARE OFF THIS POST