28 martie 2024, 20:03

Din cauza lipsei spațiului verde, diversitatea insectelor scade în zonele urbane ale țării

În fiecare an, specialiștii estimează că Pământul pierde până la 1-2% dintre insectele sale, iar motivele sunt dintre cele mai diverse: schimbările climatice, agricultura, erbicidele și insecticidele sau poluarea luminoasă. Poate o scădere atât de mică nu pare de interes, însă dacă ne uităm la o perioadă un pic mai mare, de un deceniu, se observă un declin puternic.

România are foarte puține date care să arate ce s-a întâmplat cu populațiile de insecte în ultimele decenii, însă entomologii cred că există câteva motive de îngrijorare. Nu e o „apocalipsă a insectelor”, însă în unele locuri numărul acestor vietăți s-a redus, atât în zonele rurale, cât și în orașe.

Agricultura intensivă și monoculturile grăbesc sfârșitul unor specii sau reduc mult populațiile de insecte. Dacă pe vremuri oameni cultivau mai multe plante pe aceleași parcele, astăzi, pe suprafețe mari de teren avem un singur tip de plantă. O soluție mai bună pentru natură ar fi revenirea la modul vechi de a face agricultură, în care câmpul este cultivat într-un mod mai divers.

Pe lângă monocultură, un alt obicei care afectează insectele este arderea miriștilor primăvara și toamna, o metodă interzisă de Uniunea Europeană, dar care continuă să se practice pe scară largă în România.

Diversitatea insectelor a scăzut în orașe odată cu apariția ansamblurilor rezidențiale, răsărite adesea peste spațiile verzi. Spațiile verzi dintre blocuri și locurile de joacă cu iarbă erau „raiuri pentru insecte”. Acum, aproape că nu mai există ceva nebetonat. Nu doar betoanele, ci și lumina orașelor afectează activitatea micilor insecte. Poluarea luminoasă afectează multe specii, cărora le schimbă echilibrul diurn-nocturn. Licuricii, de exemplu, se atrag între ei prin semnale luminoase.

În ultimii 10.000 de ani, populația globului a crescut de la un milion de persoane, la aproape opt miliarde, iar odată cu asta, s-a schimbat și felul în care omenirea folosește resursele planetei. Felul în care exploatăm natura influențează sănătatea ecosistemelor, iar greșelile noastre pot influența viețile plantelor și animalelor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

Comentariile sunt oprite pentru acest articol