17 aprilie 2024, 21:59

De ce ninge în deșert?

Climatologul Roxana Bojariu a explicat care este motivul pentru care ninge în deșert – fenomen care s-a repetat în ultimii ani, pentru Digi24.

„Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a declarat Roxana Bojariu marți, la Digi24.

În același timp, Roxana Bojariu declară că, deși fluctuațiile de temperatură sunt normale, aceste fluctuații au loc pe fondul încălzirii globale, la temperaturi din ce în ce mai mari la nivel global.

În deșert a nins și în acest an.

Sursă foto: arabianbusiness.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol