18 mai 2024, 0:32

Covoare și extensii de păr biodegradabile din fibră de banană

Părțile irosite ale bananierilor au început să fie transformate în covoare și extensii de păr biodegradabile, potrivit Reuters.

Este vorba despre un start-up din Uganda. Așadar, firma va exporta produse în această vară către Statele Unite, Marea Britanie și Canada.

„Când m-am uitat în jur și am văzut că bananele cresc din abundență în această țară… (n.r. Mi-am dat seama că) generăm multe deșeuri din grădinile de banane”, a spus Kimani Muturi, directorul TexFad.

Start-up-ul a fost fondat în 2013 și, de atunci, cei 23 de angajați experimentează cu fibrele obținute din trunchiurile bananierilor, care de obicei sunt lăsate să se descompună natural. Produc covoare și extensii de păr biodegradabile, dar testează și obținerea unor fibre moi care ar putea fi folosite pentru obținerea hainelor.

„Extensiile de păr pe care le facem sunt biodegradabile. După ce le folosesc, doamnele le pot îngropa în pământ și vor deveni îngrășământ pentru legume”, a explicat fondatorul start-up-ului.

Astfel, potrivit sursei citate, trunchiurile de bananieri sunt tăiate cu macetele, apoi introduse într-o mașinărie care le transformă în fibre lungi. Acestea sunt lăsate la uscat și procesate. TexFad va face anul acesta 2.400 de carpete din fibrele astfel obținute, mai mult decât dublu față de anul trecut, când a obținut 41.000 de dolari din vânzări. Compania speră să exporte produsele pentru prima dată în iunie, când va trimite covoare și extensii de păr către Statele Unite, Marea Britanie și Canada.

„Fibra de banană este fibra viitorului”, a spus acesta pentru Reuters.

Sursă foto: voxbiz.ro.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol