18 mai 2024, 7:43

Cascada Bigăr s-a prăbușit! Romsilva susține că din cauze naturale (FOTO+VIDEO)

(Articol preluat de la Ediția de Dimineață)

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – anunță, într-o postare în pagina sa de Facebook, o veste care va întrista mulți români și nu numai: cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.

Cascada Bigăr. Foto: Marina Constantinoiu

 

Cascada Bigăr. Foto: Marina Constantinoiu

Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.

”Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş-Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, luni seară, pentru News.ro.

Totuși! Motivul ar fi intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului.

Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

În 2013, site-ul The World Geography a alcătuit o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, punând-o în frunte pe ea, Cascada Bigăr din Caraş-Severin, spre surprinderea multora, inclusiv a cârcotaşilor, care, desigur, au văzut multe altele mai frumoase.

Cascada Bigăr. Foto: Marina Constantinoiu

Unde se află Cascada Bigăr
Cascada este situată în Valea Minișului din județul Caraș-Severin, la jumătatea distanței dintre Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Pentru a ajunge la cascadp trebuie să urmezi drumul național (DN57B) Anina – Poneasca – Valea Minișului – înainte de a ajunge în satul Bozovici), sau invers, de pe drumul național Orșoca Timișoara, spre Bozovici – Anina.

În week-end şi de sărbători locul era plin de mașini, care jucau rolul de „semnalizare”.

Actualizare

Regia Națională Romsilva a făcut publice luni noi imagini video cu prăbușirea unui perete al cascadei Bigăr din județul Caraș-Severin, din care se vede cum o bucată uriașă de rocă se desprinde și cade. Romsilva arată de asemenea într-un comunicat de presă că peretele de rocă s-a prăbușit din cauze naturale, ”în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”. Instituția de stat a respins informațiile lansate de un activist de mediu, potrivit căruia ”prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș”, catalogându-le drept false.

”Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei”, arată Romsilva.

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR PLUS, grupul Renew Europe) a declarat în plenul Parlamentului European că surparea cascadei Bigăr s-a produs „sub acțiunea omului”, punând totul în contextul larg al defrișărilor. Ștefănuță a cerut Comisiei Europene instituirea unui moratoriu pentru stoparea tăierilor de păduri în ariile protejate.

„Un ucigaș tăcut a făcut ravagii în Europa, în timp ce noi eram preocupați de pandemie. (…) Chiar în seara asta, în România, una din cele mai frumoase cascade, cascada Bigăr, s-a surpat sub acțiunea omului. Tăierile ilegale de pădure au crescut, nesupravegheate în perioada asta. Din România au dispărut, din păcate, ilegal, 300.000 de hectare de pădure. O pădure de talia statului Luxemburg”, a declarat Nicolae Ștefănuță, luni seara, la dezbaterea despre Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Ștefănuță a argumentat că orice pădure lipsă echivalează cu tot atâta deșert sau teren inundabil în loc, scrie g4media.ro.

Adresându-se comisarului pentru Mediu, europarlamentarul USR PLUS a cerut un moratoriu european pentru stoparea tăierilor de păduri în ariile protejate.

„Comisia trebuie să vină cu o definiție clară a zonelor strict protejate și vă încurajez să o faceți. Așteptăm să opriți acest ucigaș tăcut al naturii noastre, a mai spus Nicolae Stefănuță.

VEZI AICI imaginile VIDEO cu prăbușirea peretelui de la Cascada Bigăr

Foto: Marina Constantinoiu


Comentariile sunt oprite pentru acest articol