Sanatatea a mii de oameni este pusa in pericol in fiecare zi din cauza modului in care se gestioneaza problema gunoaielor. Iar totul se intampla fix sub ochii autoritatilor competente, a caror pasivitate este de neinteles. Sau poate este de inteles daca ne gandim la sumele uriase care se invart in afacerile cu gunoaie.
In cele ce urmeaza prezentam o serie de date cu adevarat ingrijoratoare din punctul nostru de vedere, care ar trebui sa atraga de urgenta atentia institutiilor statului si autoritatilor despre care aminteam ceva mai devreme. Asa cum am mai scris in trecut, miscari foarte interesante in ceea ce priveste piata gunoaielor au avut loc in Sectorul 3 condus de primarul Robert Negoita, chiar la finele anului trecut. Mai exact, in 26 noiembrie 2020, Consiliul Local al Sectorului 3 a adoptat Hotararea nr. 432, publicata insa pe 3.12.2020, privind incheierea unor contracte pentru depozitarea deseurilor. Hotararea nr. 432 continea un singur articol, care prevedea urmatoarele:
„Art 1. Se acorda un mandat presedintelui Consiliului de Administratie al societatii SD 3 Salubritate si Deszapezire S3 SRL in vederea incheierii de contracte cadru de prestari servicii de eliminare prin depozitare a deseurilor cu doua societati: societatea IRIDEX GROUP SRL si societatea VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU TRATAREA DESEURILOR SRL, cu respectarea prevederilor legale incidente aflate in vigoare”.
Acuzatiile de poluare impotriva Vitalia n-au contat pentru Robert Negoita
Daca despre firma IRIDEX nu se ofera date concrete in document, asa ca nu stim care dintre ele este – IRIDEX GROUP SALUBRIZARE SRL, cu sediul in satul Schitu, judetul Constanta sau IRIDEX GROUP PLASTIC SRL, un grup de firme care are unul dintre obiectele de activitate si salubrizarea, cu sediul in Voluntari, judetul Ilfov (conform Registrului Comertului) – lucrurile in ceea ce priveste societatea Vitalia sunt clare. O firma din Baicoi, judetul Prahova, pe care oamenii din aceasta localitate au acuzat-o in mai multe randuri pentru poluarea produsa, protestand in strada pentru aerul de multe ori irespirabil.
In anul 2012, societatea comerciala „Vitalia Salubritate Prahova SRL”, a cumparat un teren in Baicoi, cu scopul de a amenaja acolo o groapa de gunoi, „pentru depozitarea deseurilor nepericuloase”. Au si obtinut toate avizele, inclusiv cele de la mediu, pentru depozitarea a 12 tipuri de deseuri nepericuloase. Atentie! Deseuri nepericuloase.
Din 2011, de la infiintare si pana in 2012, societatea a mers in cap, adica in pierdere. Dar odata cu intrarea in functiune a gropii de gunoi, totul s-a remediat.
De la – 78.342 lei deficit in 2012, a crescut la 791.739 lei in 2013. Asta era pe vremea cand se depozitau cele 12 tipuri de deseuri pentru care exista autorizatie. Anii urmatori sunt mai mult decat explozivi atat pentru cifrele de afaceri, cat si pentru profitul firmei. In 2014 profit 2.013.475 lei, iar in 2015, 2.366.901.
Si toate acestea cu numai 17 angajati. Eficienta, nu altceva.
Dezastrul ecologic de la Ulmeni-Calarasi
La solutia depozitarii deseurilor din Sectorul 3 de catre societatea Vitalia in Baicoi s-a ajuns insa dupa un episod extrem de grav. Concret, in anul 2020, gunoaiele bucurestenilor produse in sectorul 3 au fost transportate catre o groapa din Ulmeni Calarasi, unde, asa cum presa a scris, ar fi avut loc un dezastru ecologic de proportii. Sub pretextul sortarii deseurilor, langa satul Ulmeni a fost amplasata poate cea mai periculoasa bomba ecologica din Europa, cu o suprafata de peste 100 ha si cu o cantitate acumulata de peste 200.000 tone deseuri menajere provenite din Bucuresti amestecate cu deseuri toxice care genereaza o poluare permanenta si distruge sanatatea locuitorilor.
Groapa de la Ulmeni Calarasi, devenita intr-un an cea mai mare groapa ilegala de gunoi din Europa, a ajuns deja un ecosistem in sine, cu fauna patrupeda, cu o mutatie de sobolani giganti, cu specii de gandaci ingrasati in zeama de la gunoaie, deveniti mari cat pumnul si inmultindu-se cu miliardele, cu caini salbaticiti care ataca gospodariile si ucid orataniile, cu stoluri uriase de pescarusi care se rotesc pe deasupra. Sunt peste o suta de hectare de mizerie din care se scurge o zeama fetida care otraveste pamantul, aerul, vegetatia, animalele, oamenii. Toate acestea in Campia Dunarii intr-o zona naturala protejata a Romaniei inscrisa pe listele ariilor protejate Natura 2000.
Studiile de sanatate publica efectuate de societati specializate inscrise in Registrul National al evaluatorilor de studii pentru protectia mediului si abilitate pentru efectuarea studiilor de evaluare a impactului asupra sanatatii – care au prelevat probe de sol si apa si au investigat calitatea aerului – au confirmat contaminarea populatiei din cadrul comunitatilor locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare si poate produce leziuni cerebrale, renale si ale cailor respiratorii, cu plumb, care poate duce la imbolnavirea cu cancer iar o expunere de lunga durata poate avea efecte devastatoare asupra creierului, cu antimoniu, o substanta extrem de nociva care poate cauza cancer, cupru care poate provoca ciroza, boala Wilson si boala Alzheimer.
Ei bine, dupa inchiderea gropii ilegale de gunoi de la Ulmeni Calarasi de catre Garda Nationala de Mediu, deseurile din sectorul 3 sunt transportate de catre primaria lui Robert Negoita in Bacoi, prin intermediul societatii Vitalia. Iar temerile ca se va repeta scenariul de la Ulmeni-Calarasdi, cu expunerea oamenilor la mercur si substante periculoase, sunt cat se poate de justificate.
Unde este Nicusor Dan?
Precizam la inceputul articolului ca totul se intampla chiar sub ochii autoritatilor. Iar printre autoritati se numara insusi primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, care deocamdata ramane un spectator neputincios.
Desi competenta gestionarii si depozitarii deseurilor apartine primarului general Nicusor Dan in conformitate cu Legea 101/2006, acesta nu a luat nici cea mai mica atitudine privind obligarea operatorilor sa respecte legea. Nici Robert Negoita si niciun alt primar de sector nu pot decide trimiterea gunoiului produs in Municipiul Bucuresti in afara judetului Ilfov si in afara zonei unde acesta a fost produs. Primaria Municipiului Bucuresti dispune de capacitati de depozitare, de sortare si de tratare a deseurilor realizate ca urmare a unor licitatii publice unde Primaria Municipiului Bucuresti isi poate trimite toate cantitatile de deseuri produse pe raza sa administrativa, asa cum prevede legea proximitatii. Reglementari la care trebuie sa se supuna inclusiv primarul Robert Negoita, dar si primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, despre care exista informatii ca ar adopta modelul de la Sectorul 3.
De altfel, Nicusor Dan poate reglementa foarte repede situatia gestionarii deseurilor in Capitala, printr-o decizie de primar care poate fi adoptata in cateva minute. Mai ales ca Nicusor Dan a fost somat sa ridice cele 200.000 de tone de deseuri produse in Bucuresti si depozitate la Ulmeni, Calarasi.
Pe de alta parte, nu trebuie sa omitem nici ce se petrece in interiorul Capitalei. Spre exemplu, in acelasi sector 3 gospodarit de acelasi Robert Negoita, pe strada Valsanesti, in apropierea unei cunoscute fabrici de mezeluri, este o groapa de gunoi impovizata, pe care zac sute de tone de deseuri, fara ca nimeni sa se sinchiseasca. Un adevarat focar de infectii.
Sursa foto: ziarulclujean.ro
Acest articol reprezinta viziunea Asociatiei pentru monitorizare prospectie mediu si ecologie
Comentariile sunt oprite pentru acest articol