18 iunie 2024, 4:32

Anul 2021, preconizat a fi unul dintre cei mai fierbinți ani. Care este motivul

Anul 2021 se presupune a fi unul dintre cei mai fierbinți ani.

Serviciul meteorologic britanic, Met Office, este cel care estimează că temperatura medie globală a aerului în anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius mai mare, peste media perioadei preindustriale, potrivit Digi24.

Astfel, prognoza pentru 2021 se bazează pe factorii cheie ai climatului global, dar nu include evenimente imprevizibile, cum ar fi erupții vulcanice mari, care ar provoca o răcire temporară.

Citește și: Luna decembrie 2020, cea mai călduroasă din 1961 încoace

“Datorită influenței La Niña în Pacificul tropical temperatura apei oceanului este cu 1.0-2.0 °C sub medie și în aceste condiții potrivit Met Office temperatura medie globală a aerului în 2021 va fi puțin sub cea din anii precedenți (începând cu 2015). La Niña este opusul El Niño și are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale”, arată Administrația Națională de Meteorologie, potrivit sursei citate.

În acest context, omul de știință Met Office, Nick Dunstone, a explicat ce anume influențează temperatura.

„Variabilitatea ciclului La Niña / El Niño este al doilea factor cel mai important în determinarea temperaturii Pământului, în același timp însă temperatura este puternic influențată și de creșterea continutului gazelor cu efect de seră din atmosferă”, a explicat acesta.

Primul an când temperatura globală a aerului a depășit cu 1 grad Celsius perioada preindustrială – 1850-1900 – a fost anul 2015.

Sursă foto: antuko.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol