18 mai 2024, 19:51

Meteorologii avertizează: Risc ridicat de avalanșă în Munții Făgăraș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează asupra unui risc de grad 5 de avalanșă de miercuri seara până joi la ora 20.00
în Munții Făgăraș.
„Risc foarte mare de avalanșă în Munții Făgăraș, risc de grad 5 pe o scară de la 1 la 5 în intervalul 27 ianuarie 2021, ora 20 – 28 ianuarie 2021, ora 20”, a transmis miercuri ANM, citat de hotnews.ro.
Potrivit ANM, zăpada va depăși pe alocuri 80-100 cm, în timp ce intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăși 2-3 m.
„Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanții nordici și nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanții sudici și estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine și fațetate, cu câteva cruste de gheață intercalate. Stratul însemnat și instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanții înclinați, declanșându-se astfel avalanșe de dimensiuni medii și mari”, au transmis meteorologii, potrivit surei citate.

În același timp, meteorologii avertizează asupra unui risc mare de avalanșă și în Munții Bucegi, începând de miercuri de la ora 20.00 până joi la ora 20.00.

„La peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de zăpadă pulver din partea superioară poate aluneca spontan, peste plăcile de vânt mai vechi, ducând la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și chiar mari. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste stratul mai vechi, consolidat și înghețat în partea superioară. Pe pantele mai înclinate, atât spontan, cât și la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii”, au mai arătat meteorologii.

Sursă foto: libertatea.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol