23 aprilie 2024, 22:28

Senzorii lui Alexandru, o șansă pentru un aer mai curat în țară. „Vreau să spun copiilor mei că am făcut ceva”

Alexandru Luchiian este inginer automatist și este pasionat de electronică, iar acum lucrează în IT în Cluj-Napoca. El a sesizat la un moment dat problema calității aerului și a observat că principalul factor reponsabil pentru moartea a 23.000 de români anual sunt particulele în suspensie PM2.5 și PM10. Așa că a decis să se implice.

El a început să studieze problema calității aerului când s-a mutat în Cluj-Napoca, acum mai bine de șapte ani. Venind dintr-un oraș de munte – Piatra Neamț, a observat imediat diferența în calitatea aerului. La un club de electronică, a intrat în contact cu alți tineri pasionați de electronică și așa a construit primul senzor făcut de amatori pe baza instrucțiunilor de aici.

Primii pași

A avut norocul să găsească un mentor – Cătălin Andrei – în domeniul monitorizării calității aerului. Prima rețea din România susținută de platforma Pulse.eco a fost creată de Cătălin pentru Cluj-Napoca și, la scurt timp, a devenit și Alexandru ambasador pentru rețelele pe care le-a dezvoltat (Târgu Mureș, Codlea, București).

“Ulterior, am dorit să fac un proiect național pentru monitorizarea calității aerului, așa că, în urma feedback-ului, am ales să folosesc platforma Aqi.eco, unde datele sunt gestionate și afișate pe înțelesul tuturor și sunt în limba română. Am cumpărat toți senzorii low cost de pe piață, i-am testat și am decis să merg cu o variantă înbunătățită, care a scos valori apropiate de stațiile naționale. Astfel am creat proiectul cu implicare civică Strop de aer”, povestește Alexandru.

El a investit foarte mulți bani din buzunarul propriu, inițial pentru componente și prototipuri și ulterior pentru senzorii pe care-i donează. Până acum, proiectul a donat peste 20 de senzori în toată țară, șase anul acesta. Din păcate, nu a beneficiat de finanțare. A colaborat cu Fundația Comunitară Mureș, care a reușit să strângă bani din donații, din care a cumpărat componente și a creat zece senzori pentru Târgu Mureș.

“Consider că acei 5.000 de euro au fost bani investiți într-un proiect de trezire la realitate, de conștientizare. Vreau să spun copiilor mei că am făcut ceva, cât ține de partea tehnică și construirea proiectului, de la componente electronice la platforma de monitorizare. Regret va fi dacă toate acestea vor fi în van, fără finalitate, dacă în continuare lumea va fi preocupată de alte bunuri lumești și nu de ce este cu adevărat important… sănătatea”, mărturisește Alexandru.

Statul, nepăsător la inițiative private

Cât despre ajutorul din partea statului, el spune că a trimis mail-uri la câteva sute de primării, sute de firme din Cluj-Napoca care au profit de milioane de euro anual, la vedete sau oameni cu influență; dar n-a primit răspunsuri, nici măcar refuzuri.

“Din păcate, oamenii încă nu sesisează pericolul particulelor în suspensie. Se spune că aerul poluat este «ucigașul nevăzut». Pe bună dreptate. Omul, în general, nu se sperie de un potențial pericol pe care nu-l vede sau care nu-i pune viața în pericol în următoarea perioadă de timp. Că îl afectează și va suferi peste 10-20 de ani… El trăiește momentul”.

Alexandru a încercat educarea și conștientizarea prin articole pe blog-ul proiectului. El încearcă, o dată la câteva zile, să studieze și să cerceteze problema poluării și apoi să împărtășească ideile cu cei interesați de poluarea aerului. A constatat cu surprindere că există o “bulă” interesată de calitatea aerului.

Planul meu este să fac România verde, adică plină de senzori. Vreau o țară ca afară, ca Germania. Și pentru asta, pot și eu face ceva. Inițial, harta era goală. Acum începe să apară, ici – colo, câte un fir verde. La final, doresc să fie o pajiște verde toată România. Senzorii au fost trimiși pentru validare și certificare în laboratoarele din Statele Unite, pentru a avea o credibilitate mai bună. Ca plan tehnic, doresc dezvoltarea și înglobarea calității aerului în viitoarele platforme SMART CITY, pe care vor putea fi vizibile informații despre parcări disponibile, calitatea apei, lucrări și construcții în curs…”

În Germania sunt instalați 5.911 senzori, iar în România doar 71, dintre care Alexandru a montat 60.


Citește și:
Aerul din Voluntari (și nu numai) este monitorizat printr-un sistem creat de un român pasionat
Un proiect românesc realizat din pasiune monitorizează calitatea aerului din țară



Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol